Incredible Ocean of Books Library Opens in China with Space for 1.2m Titles

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode


Incredible’ Ocean of Books’ Library Opens in China with Space for 1.2 m Titles
MVRDV in collaboration with neighbourhood inventors TUPDI has completed the Tianjin Binhai Library, a 33,700 m2( 362,744 sq ft) racial centre peculiarity a glowing geometry auditorium around which floor-to-ceiling bookcases cascade. The undulating bookshelf is the buildinga s main spatial design, and is exercised both to formulate the space and to establish stairs, room, the layered ceiling and even louvres on the faASSade. Tianjin Binhai Library was developed and built in a record-breaking age of only three years due to a tight planned imposed by the local borough. Next to numerous media rooms it offers infinite for 1.2 million diaries.[ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

The library was commissioned by Tianjin Binhai Municipality and is located in the ethnic regional centres for Binhai district in Tianjin, a coastal metropolis outside Beijing, China. The library, is adjacent to a park, is one of a collection of five ethnic constructs designed by an international corps of architects including Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design and MVRDV. All structures are connected by a public hallway underneath a glass canopy designed by GMP. Within the GMP masterplan MVRDV was given a strict publication within which all design was centred.[ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

The buildinga s mass extrudes uphills from the area and is a punctureda by a spherical auditorium in “the centres activities”. Bookshelves are arrayed on either side of the globule and act as everything from stairs to seating, even sustaining along the ceiling to create an crystallized terrain. These contours also continue along the two full glass facades that connect the library to the park outside and the public passage inside, serving as louvres to protect the interior against unwarranted sunlight whilst too generate a brilliant and evenly lit interior.[ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

a The Tianjin Binhai Library interior is approximately cave-like, a endless bookshelf. Not being able to touch the buildinga s magnitude we a rolleda the clod determined auditorium demanded by the brief into the building and the building simply induced room for it, as a a huga between media and knowledgea says Winy Maas, co-founder of MVRDV. a We opened the building by creating a beautiful public room inside; a new city living room is its centre. The bookshelves are great seats to sit and at the same epoch allow for access to the upper storeys. The angles and curves are meant to stimulate different avail ourselves of the space, such as learn, stepping, rally and discussing. Together they form the a eyea of the building: to construe and be seen.a [ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

The five grade build also contains extended educational facilities, arrayed along the edges of the interior and accessible through the central atrium gap. Public platform is supported by subterranean work seats, work storage, and a large archive. From the first floor pilgrims can easily access reading areas for children and the elderly, the auditorium, the primary enter, terraced access to the floors above and connection to the artistic complex. The 1st and 2nd floorings comprise primarily of speak rooms, diaries and sofa regions whilst the upper floors also include meeting rooms, roles, computer and audio offices and two ceiling top patios.[ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

The library is MVRDVa s most rapid fast track project to date. It made really three years from the first sketch to the opening. Due to the held consummation date area excavation immediately followed the design phase. The close-fisted construction schedule thrust one essential part of the notion to be plunged: access to the upper bookshelves from rooms situated behind the atrium. This change was cleared locally and against MVRDVa s advice and made access to the upper shelves currently absurd. The full perception for the library may be realised in the future, but until then perforated aluminium sheets etched to represent bibles on the upper shelves. Scavenge is done via ropes and movable scaffold.[ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

Tianjin Binhai Library was improved in agreement with the Chinese Green Star energy efficiency label and has achieved two star status. MVRDV collaborated with Tianjin Urban Planning and Design Institute( TUPDI ), structural architects Sanjiang Steel Structure Design, TADI interior designers and Huayi Jianyuan lighting design. It is the second realised MVRDV project in Tianjin following TEDA Urban Fabric, completed in 2009.[ source]

Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode
Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode
Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode
Design by MVRDV
Photograph( c) Ossip van Duivenbode

Read more: http :// twistedsifter.com/ 2017/11/ tianjin-binhai-public-library-china-by-mvrdv /~ ATAGEND

Posted in NewsTagged , ,